четвртак, 22. октобар 2015.

14 068 DANA KASNIJE

17. april 1977. godine. U poslednjem kolu Prve savezne lige, u hali Čair, sastale su se dve poslednje plasirane ekipe. Obe su već uoči poslednjeg kola izgubile i teoretsku šansu da ostanu u ligi. Igrao se meč za prestiž između budućih drugoligaša. Domaćin susreta bio je Univerzitetski odbojkaški klub Student, a gost u to vreme petostruki šampion Jugoslavije beogradska Crvena Zvezda.


Detalji sa utakmice UOK Student - Crvena Zvezda, 17.04.1977. 
foto: Narodne Novine

Za Student su nastupili Milošević, Tomić, Ružić, Dimitrijević Novica, Dimitrijević Dušan, Ranđelović, i Nikolić. Trener ekipe bio je Danilo Jovanović. Crvena Zvezda igrala je u sastavu: Markovljev, Matijašević, Tomasović, Savić, Bojčić, Babić, Đorđević N, Đorđević P. i Trkalja. Trener Crvene Zvezde bio je Aleksandar Boričić. Utakmici je prisustvovalo 150 gledalaca, a sudili su Digalovski i Ojsteršek iz Skoplja. Prema pisanju štampe UOK Student dočekao je zbog kadrovskih problema koje je Zvezda imala utakmicu kao favorit. Međutim, posle dva seta na semaforu je stajalo  Student - Crvena Zvezda 0:2 (08:15, 04:15). U trećem setu Zvezda je vodila sa 12:09. Tog trenutka probudili su se niški odbojkaši dobili set sa 15:12, a zatim i utakmicu sa 3:2. U četvrtom setu bilo je 15:09, a u petom 15:12 za domaće. Student se tako pobedom oprostio od elite. Verovalo se tada će rastanak kratko trajati i da će ekipa koja je stekla iskustvo igranja u Prvoj ligi moći da se vrati možda već naredne godine.

U sezoni 1977/78. u Prvu ligu se vratila Crvena Zvezda. Student, odnosno kasnije OK Niš bio je nekad bliže, nekada dalje od povratka na glavnu scenu, kroz klub su prošle generacije i generacije igrača. Dani su se pretvarali u godine, a godine u decenije, nažalost toliko željenog povratka u elitu nije bilo sve do 29. marta 2015. godine. Toga dana pobedom nad Jedinstvom iz Stare Pazove istorijski uspeh ostvarili su Rakić Andrej, Pejčić Aleksandar, Ristić Ivan, Tošić Dimitri, Sklepić Bojan, Jakovljević Đorđe, Grujić Aleksandar, Stojković Milan, Kostadinović Milan, Pržić Predrag, Ždraljević Nikola, Mijalković Milan, Opačić Nemanja, Nečevski Stanko, Ilić Aleksandar, Jović Dušan i treneri Stefanović Saša i Nikolić Danijel.

OK Niš, 29.03.2015.

14068 dana nakon utakmice iz aprila `77 kada u sportskoj hali u Inđiji sudija Zoran Radovanović da znak za izvođenje prvog servisa na utakmici između Inđije i Niša taj zvižduk označiće povratak nekadašnjeg Studenta (današnjeg odbojkaškog kluba Niš) na veliku scenu.  Sa velikim nestrpljenjem ali i velikom radošću taj trenutk isčekuju svi oni koji vole i prate nišku odbojku, svi oni koji su odradili barem jedan trening u klubu ili odigrali bar jednu utakmicu za OK Niš, svi oni koji su ovaj klub pratili i kada je bio u trećem rangu takmičenja. Svi oni će sa velikim interesovanjem pratiti šta se dešava u Inđiji i očekivati lepe vesti, a zašto da ne i prvu pobedu u najvišem rangu takmičenja nakon 17.04.1977. godine.

Hvala još jednom svim igračima OK Niš i njihovim učiteljima što su omogućili ljubiteljima odbojke u Nišu da  uživaju u praćenju ovogodišnje Superlige Srbije i da u borbi za prvenstvene bodove gledaju OK Niš protiv najvećih klubova naše zemlje. Verujemo u Vas i Vaš kvalitet i znamo da možete da ostvarite zacrtane ciljeve.



Нема коментара:

Постави коментар